torsdag 19 mars 2009

# Bubbly

Dike är en mänskligt skapad anordning i marken avsedd att dränera överskottsvatten från exempelvis åkrar, skogsmark, vägar och järvägar.

Kanal är en anlagd vattenväg, vanligen för sjöfart eller för vattenavledning, exempelvis till eller från vattenkraftverk eller i samband med bevattningsanläggningar. Benämningen används ibland även vid naturliga sund exempelvis Engelska kanalen.

Flod eller älv är ett större lugnt rinnande och till någon del seglingsbart vattendrag som vanligen mynnar ut i havet eller i en större insjö. Floder spelar stor roll för allt levande, eftersom de ingår som en viktig del i vattnets kretslopp. Floder kan vara källa för bevattning, utgöra transportleder och vara grund för elproduktion.

Å kallas ett vattendrag som i allmänhet är mindre än en flod eller älv men större än en bäck. Liksom älv används å nästan enbart om vattendrag i Europas norra delar. Huruvida ett vattendrag är en stor å eller en liten flod eller älv är det oftast namnet som avgör. Detsamma gäller när frågan är huruvida ett vattendrag är en liten å eller en stor bäck. Några större svenska åar kallas genom sina namn i stället för strömmar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fan va bra Shupp-shupp med lite fakta, kan jag behöva som lärare nu... Wish you all te best! Synd med HEAT, jävligt bra låt faktiskt =) kRAM KRAM /Jenny

Anonym sa...

uppdatera